Okul öncesi çocuklarda diş çürüğü
Diş çürüğü, başlaması ve ilerlemesinde bir çok faktörün etkili olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Okul öncesi çocuklarda diş çürüğü, dişlerin çürük yapıcı bakterilerle kolonize olması, şeker içeren gıdalarla beslenme ve bu beslenme frekansının yüksek oluşu, diş ile ilgili faktörlerin kombinasyonu sonucu oluşur.
Çocuğunuz genellikle 6 ay civarında ilk dişini çıkarır çıkarmaz çürük riski ile karşı karşıya kalır. Bebeklerde ve 12-18 aylık çocuklarda görülen diş çürüğü "biberon çürüğü" veya "erken çocukluk çağı çürüğü" olarak adlandırılır.
Anne sütü ile beslenen bebeklerin diş çürüklerine dirençleri, şeker içeren besinlerle birlikte bebek maması ve inek sütü alan bebeklere göre daha fazladır. Fakat bebek, anne sütünün yanı sıra şekerli besinlerle de beslendiğinde anne sütü, ani başlayan ve hızlı ilerleyen diş çürüklerine yol açabilir.
Anneler çocuklarında diş çürüğü riskini azaltabilirler!
Çocuklarda diş çürüğünün önlenmesi anneler ile başlamaktadır. Anneler çocuklarında diş çürüğü riskini azaltmak için çocuklarının dişleri sürmeden önce kendi ağız-diş sağlıklarına özen göstermeleri konusunda teşvik edilmelidirler.