Anne sütü ve diş çürüğü

Anne Sütü İle Beslenen Bebekler Ve Diş Çürüğü

Anne sütü ile beslenen bebeklerin diş çürüklerine dirençleri, şeker içeren besinlerle birlikte bebek maması ve inek sütü alan bebeklere göre daha fazladır. Fakat bebek, anne sütünün yanı sıra şekerli besinlerle de beslendiğinde anne sütü, ani başlayan ve hızlı ilerleyen diş çürüklerine (rampant çürükleri) yol açan tehlikeli bir katalizör görevi görür.

Dr. Pamela Erickson ve arkadaşları anne sütünün çürük potansiyelini araştırdıkları laboratuvar çalışmalarında anne sütünün tek başına dişe bir zarar vermediğini bulmuşlardır. Fakat anne sütünü şeker içeren başka bir besin ile karıştırdıklarında, anne sütü/karbonhidrat karışımının yüksek kariyojenik (çürük yapıcı) özellik kazandığını göstermişlerdir.

Araştırmacılar anne sütünün ağızdaki asiti ve bakteri üremesini engellediğini saptamışlardır. Bununla birlikte, anne sütünün düşük tamponlama kapasitesi (ortamın Ph’sını nötr hale getirme özelliği) vardır ve asit ilavesi ile tamponlama kapasitesi artmaz. Anne sütü değişimli olarak şeker içeren bir besin ile birlikte verildiğinde çürük oluşumu sadece şeker içeren besinle beslenmesine göre daha hızlı olacaktır.

Pedodontistler ağız sağlığı açısından bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesinin en sağlıklı seçenek olduğunu belirtiyorlar. Fakat bebeğin anne sütü alırken şekerli yiyecek veya içecekler de beslenmesi diş çürüklerinin başlaması açısından risk yaratıyor. Bebeğin sağlığı için anne sütünden veya yiyeceklerden gerekli beslenmesinin sağlanması esastır. Ayrıca biberon veya anne sütü ile beslenen bebeklerin  ağız ve diş sağlığını korumak için yapılan erken muayene ve rutin kontroller ile erken çocukluk çağı çürüklerinin önlenmesi de sağlanabilir.

Biz Pedodontistler ebeveynlere bebeklerinin ilk dişleri çıkar çıkmaz veya birinci yaşgününden önce ilk diş muayenesi için randevu almalarını tavsiye ediyoruz. Pedodontist tarafından erken yaşta muayene edilen bebekler beslenme, konuşma ve ağız-yüz gelişimini engelleyen diş çürükleri ve diğer dental problemlere sahip olma açısından önemli ölçüde korunacaklardır.   


Erken çocukluk çağı çürüğü

Kaynaklar

Pamela R. Erickson, Elham Mazhari: Investigation of the role of human breast milk in caries development. Pediatric Dentistry, 21:2, 1999
http://www.aapd.org/media/pressreleases/breastfeeding-99.asp