1. Bebeğimin ilk diş muayenesini ne zaman yaptırmalıyım?
Bebeğinizin ilk süt dişi çıkar çıkmaz...Bebeklerin dişleri genellikle 6 ile 12. aylar arasında sürmeye başlar. Erken muayene ve koruyucu diş hekimliği uygulamaları bebeğinizin dişlerini şimdi ve gelecekte koruyarak bebeğinizin sağlıkla gülümsemesine yardımcı olur.
2. Niçin bu kadar erken? Bir bebek ne gibi dental problemlere sahip olabilir ki?
Bu kadar erken olmasının en önemli nedeni bebeğinizin koruyucu diş hekimliği uygulamalarına bir an önce dahil olmasını sağlamaktır. Dental problemler bebeklik çağında da başlayabilir. Bunlara en önemli örnek halk arasında biberon çürüğü de denilen erken çocukluk çağı çürükleridir. Bu çürükler, biberonun mama veya diğer şeker ihtiva eden sıvılarla doldurularak uzun süre özellikle akşam uykularında kullanılması ile oluşur. Ayrıca bebeklerin dişleri sürdükten sonra anne tarafından emzirilmeye devam edilmesi ile birlikte şeker içeren besinlerle de beslenmesi ve dişlerin temizlenmemesi ile meydana gelebilir. İlk diş muayenesi ne kadar erken olursa bebeğinizin diş sağlığını tehlikeye atacak bu gibi dental problemlerin önlenmesi de o denli çabuk ve etkili olacaktır. Sağlıklı dişlere sahip çocuklar, besinleri daha iyi çiğner, konuşmaları daha düzgün olur ve kendilerine güvenleri daha fazla olur.
3. Bebeğimi biberonun veya emzirmenin sebep olduğu çürükten nasıl korumalıyım?
Bebeğinizi bir yaşına doğru bardak kullanmaya özendirin. Çocukları biberon ile uyutmamaya dikkat edin. İlk süt dişi sürdüğünde ek beslenmeye de geçmişse emzirmekten kaçının. Çocuğunuza meyve suyunu biberonla vermeyin. Süt ve meyve sularını bardakla içmeye teşvik edin. Meyve sularını sadece yemeklerle birlikte veya ara öğünlerde vermeye çalışın.
4. Çocuğumu biberon ile beslemeye ne zaman son vermeliyim?
Bebeğinizi 12-14 aylık olunca biberondan ayırmalısınız.
5. Bebeğimin parmağını emmesinden endişelenmeli miyim?
Parmak emme bebekler için son derece doğaldır; birçoğu iki yaşına doğru bu alışkanlığından vazgeçer. Parmak emme alışkanlığı uzun süre devam ederse dişlerde çapraşıklık ve kapanış problemleri oluşur. Eğer parmak emme üç yaşından sonra hala devam ediyorsa pedodontist tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Pedodontist çocuğunuza bu alışkanlığı kırıcı tedavi yolları önerecektir.
6. Bebeğimin dişlerini ne zaman temizlemeye başlamalıyım?
Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur. Doğumla birlikte bebeğinizin dişetlerini bebekler için özel olarak üretilmiş bebek fırçalarını kullanarak veya temiz bir bezle silerek temizleyebilirsiniz. Dişler sürmeye başlar başlamaz bebeklerinizin dişlerini fluoridsiz bebek diş macunu veya sadece su ile yumuşak, yaşa uygun diş fırçası kulanarak günde iki kez fırçalayınız. 2-3 yaş arasında düşük fluoridli çocuk macunu kullanmaya başlayabilirsiniz. Kullanacağınız diş macunu eser miktarda olmalıdır (A). 3-5 yaş arasında bezelye büyüklüğünde (B) diş macunu kullanılabilir. Çocuklar küçük yaşlarda dişlerini etkili olarak fırçalama yetisine sahip olmazlar. Bu nedenle ebeveynler 7-8 yaşına dek çocuklarının dişlerini fırçalamalarına yardım etmelidirler.
A. eser miktarda diş macunu
B. bezelye büyüklüğünde diş macunu
7. Dişleri sürerken bebeğime nasıl yardımcı olabilirim?
Bebeklerin dişleri 6 ay-3 yaş arasında sürer. Bu dönemde dişetleri ağrılı ve hassas olur. Bir çok bebek bu dönemde dişeti kaşıyıcıları, soğutulmuş plastik mama kaşıkları veya ıslak bez kullanarak ağızlarını rahatlatmayı severler. Sürmeyi kolaylaştırmak ve dişetlerini rahatlatmak için buzdolabında soğutulmuş dişeti kaşıyıcılarının kullanılması ve annelerin temiz parmakları ile bebeklerinin dişetlerini ovalamaları da etkin yöntemler arasındadır. Bebeğinize bu dönemde dişlerini kaşıması için bisküvi vermeyin. Şekerli olması sebebiyle diş çürüğüne sebep olabilir.
Kaynaklar
http://www.aapd.org/publications/brochures/babycare.asp
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/G_InfantOralHealthCare.pdf 2011-2012