1.Etki başlama süresi çok hızlıdır. 20 sn. içerisinde beyinde etkisini gösterir. Rahatlama ve ağrı kesici özelliği ise 2-3 dak. içerisinde oluşur.
2.İnhalasyon sedasyonu ile elde edilen sedasyonun etkisini istenildiği zaman azaltıp arttırmak hekimin elindedir. Diğer hiç bir teknikte uygulanan ilaçların etkisini bu derece kontrol edebilme ayrıcalığı yoktur.
3.Diğer sedasyon tekniklerinde etki süresi belli bir zaman aralığıdır. Oysa inhalasyon anestezisinde N2O/O2 gazlarının kombinasyonu tedavinin sonlandırılmasına yetecek kadar süre devam ettirilebilir.
4.Sedasyonun etkisi, gazların kesilmesinden 3-5 dak. sonra tamamen geçer.
5.Azot protoksit uygulanırken istenilen etki oluşana kadar dozun arttırılarak verilmesi (titrasyonu) gayet kolaydır. Böylelikle uygulama yapan doktor, sedasyonda kullanılan gazların etkisini tamamen kontrolü altına alarak azaltıp arttırabilir.
6.Çoğu teknikte klinik etkinin zirve yaptığı zamana kadar geçen süre bir hayli uzundur. İnhalasyon sedasyonunda titrasyon aralığında zirve klinik etki sağlanır.
7.İnhalasyon sedasyonu çok güvenli bir yöntemdir. Yan etkisi oldukça azdır. Kulanılan gazların kalbe, akciğerlere, karaciğere, böbreklere ya da beyine hiç bir zararlı etkisi yoktur.
8.Öğürme refleksini ortadan kaldırmada veya en azından azaltmada çok etkili bir yöntem olduğu saptanmıştır.
9.Azot protoksitin ağrı kesici özelliği vardır. Fakat ağrı duyusu her insanda farklılık gösterir. O bakımdan dental tedavilerde lokal anestezi kullanılıp kullanılmayacağına hastanın tepkisine göre karar vermek gerekir. Kullanılacağı zaman doz azaltılarak verilir.
1.Sersemleme, baş dönmesi
2. Rahatlama, gevşeme
3.El ve ayaklarda karıncalanma
4.Sıcaklık, ağırlık veya boşukta olma hissinin artması
5.His azalması
6.Ağrı duyusunda azalma
7.Kas kuvvetinde azalma
8.Kendini iyi hissetme ve kendine güvenin artması
9.Tedavi süresine karşı toleransın artması
1.Maskenin kullanılamaması
2.Klostrofobik hastalarda
3. Ciddi davranış problemleri olan çocuklarda
4. Üst solunum yolları infeksiyonlarında
5. Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH)
6. Psikiyatrik bozukluklarda
Kaynaklar
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/G_Nitrous.pdf 2011-2012
Murray Dock. Pharmacologic management of patient behavior. In: Dean JA, Avery DR, McDonald RE. Dentistry for the child and adolescent. St. Louis, Mosby Elsevier, 9th ed., 2011, p:253-276